Project-beschrijving

M51 Multiple Machine Gun Carriage “Meatchopper”.

De bedoeling van dit project van een van onze leden is de volledige restauratie van een M51 Multiple Machine Gun Carriage, bijgenaamd “Meatchopper”. Het project is privé bezit van een van onze leden en wordt volledig door dit lid gefinancierd.

Het M51 systeem is van Amerikaans fabricaat en werd tijdens wereldoorlog 2 ook voornamelijk door de Amerikaanse land- en luchtmacht gebruikt.

Het M51 systeem bestaat uit een M17 trailer met daarop een Maxson Quad .50 luchtafweer systeem.

Het eigenlijke doel was de nabije luchtafweer maar de “meatchoppers” (gehaktmolens) werden ook vaak ingezet tegen vijandelijke infanterie of voertuigen. Dit met een vernietigend effect.

Hieronder een foto van hoe het systeem er destijds compleet uit zag.

Het M51 systeem werd getrokken door een vrachtwagen (meestal GMC) en het werd bediend door drie personen. Een schutter en twee laders.

Ieder van de vier .50 (12,7 mm) machinegeweren was voorzien van een kist met 200 patronen (de zogenaamde tombstones of grafstenen).

Het geschut kon 360° draaien en kon verticaal bewegen van -10° tot + 90°.

De bedoeling van dit restauratieproject is een volledige restauratie van zowel de trailer als het Maxson geschut zodat dit terug in werkende conditie komt. De machinegeweren die er op komen zijn niet werkende replica’s die visueel identiek zijn aan de originele.