Midden-Limburg, het epische luchtgevecht van nieuwjaarsdag 1945.

Na een luchtgevecht boven Midden-Limburg dat ongeveer 30 minuten duurde, viel het verdict voor de Luftwaffe zeer zwaar: 18 vliegtuigen gingen verloren en evenveel piloten kwamen om (tegenover 1 volledig vernietigd vliegtuig in het luchtgevecht en 0 doden bij de Geallieerden). Dit luchtgevecht staat bij de Geallieerden gekend als “The Legend of Y-29”. De naam van deze Luftwaffe-operatie was “Operation Bodenplatte”. Het werd een wanhopige poging  van de Luftwaffe in 1945 om het tij te keren.

Onder de piloten van de Luftwaffe waren er hele jonge mannen alsook oudere piloten met veel oorlogservaring. Mede door het grote aantal ervaren piloten dat in Midden-Limburg de dood vond, zal de Luftwaffe deze faliekante misser nooit meer te boven komen. En zo werd “Operation Bodenplatte” gezien als de laatste grote stuiptrekking van de Luftwaffe. De vele Luftwaffe-crashplaatsen en hun piloten in Midden-Limburg geraakten mettertijd in de vergetelheid …

Van historisch vorser Kris Reumers hebben we het hiernavolgende verslag ontvangen over de Duitse slachtoffers van dit zware luchtgevecht.