Genk, Sovjets op de stedelijke begraaf-plaats.

Wie over het kerkhof van Genk-centrum loopt heeft waarschijnlijk al opgemerkt dat er rechts achteraan een aantal gelijkvormige witte graven staan met daarbij een monument.

Uiteraard zit ook achter deze graven een boeiend en diep menselijk verhaal dat wij u op deze pagina willen vertellen.

Tijdens de tweede wereldoorlog nam het Duitse leger ongeveer 6 miljoen Sovjet soldaten gevangen. Velen van hen kwamen om door honger, ontbering, ziekte of werden simpelweg geëxecuteerd. Een groot aantal van hun werd gebruikt om dwangarbeid te verrichten in de Duitse industrie om de oorlogsmachine draaiend te houden. Ook in onze Limburgse mijnstreek werden deze slaven ingezet. In Genk verbleven ongeveer 5.900 Sovjets in drie kampen vlakbij de mijnzetels. Een aantal van deze vaak zeer jonge Russen en Oekraïners overleefden de oorlog niet. Van deze slachtoffers werden er 73 begraven op een apart perk op het kerkhof van Genk. Ieder jaar worden deze vaak vergeten slachtoffers van de oorlog herdacht.

Naar aanleiding van deze herdenking op vrijdag 11 mei 2018 heeft Genks historicus Marc Bertrands van Comité II een mooie informatieve brochure met de naam “Pamyat” (Russisch voor herinnering) geschreven.

U kan deze brochure gratis downloaden door op de link onder de foto te klikken. Zeker doen!

 

 

KLIK HIER VOOR DE BROCHURE PAMYAT

Met dank aan: