Informatie voor Living History Groepen en voertuigverzamelaars

OMWILLE VAN COVID-19

UITGESTELD

NAAR

SEPTEMBER 2021

Iedereen Bevrijdt Genk is een reconstructie van de bevrijding van de stad Genk op 14 september 1944 en de periode erna toen Genk een groot aantal geallieerde militairen huisvestte. Dit in samenwerking met de stad Genk en de lokale bevolking

De eerste bevrijders die in Genk aankwamen waren eenheden van de 2de Amerikaanse pantserdivisie “Hell on Wheels”.

Onmiddellijk daarna kwamen grote aantallen militairen van de 21st Army Group van de Britse Veldmaarschalk Montgommery naar Genk. Zij maakten gebruik van de talrijke mijnateliers, schoolgebouwen, logementshuizen en voor die tijd goede wegverbindingen om hun troepen te laten rusten en hun voertuigen en materieel aan te vullen en te herstellen.

Vanaf oktober 1944 kwamen eenheden van de 9de Amerikaanse luchtmacht hier boven op. Zij waren bezig met de constructie van de vooruitgeschoven vliegvelden Y-29 (Zutendaal) en Y-32 (Opglabbeek). Toen de vliegvelden klaar waren kwamen daarbij de piloten en technisch personeel van deze vliegvelden.

Wat later kwamen daar nog eenheden van de Britse Royal Air Force en zelfs het 350th Belgian Squadron bij.

Eenheden van de Amerikaanse 7de pantserdivisie “Lucky Seventh” verbleven in Genk vlak voor zij naar de slag van de Ardennen werden gezonden.

In die tijd hadden heel veel Genkse gezinnen één of meerdere geallieerde militairen in huis. Vaak zijn toen blijvende vriendschappen ontstaan.

Dus als je een eenheid wil uitbeelden die voor die tijd correct was in de omgeving van Genk heb je keuze te veel.

Wat hebben we jullie te bieden?

-Een Last Post ceremonie op vrijdagavond omstreeks 20:00 h;

-Een zeer mooi bivakterrein van meer dan 3 hectare;

-Een “maneuver terrein” van meer dan 7 hectare voor het uitbouwen van displays en het doen van allerlei demonstraties. Hier kan je naar hartelust foxholes graven, infanterie tactieken uitproberen, voertuigen demonstreren, enz. Indien je een demonstratie wil doen voor het publiek, geef de organisatie dan een seintje en we zetten je op het uurrooster

-Het terrein is groot genoeg om iedere groep zijn eigen display terrein te geven.

-Een bevrijdingscolonne op zaterdag met een parcours van 70 km door alle delen van de stad waar jullie zullen begroet worden door de bevolking.

Of download hier het gpx bestand voor je smartphone of gps (groene downloadknop rechtsboven )

-Een nostalgische feesttent met de naam Rainbow Corner Club. Hierin is een verzorgde catering te vinden en muziek uit de oorlogsjaren.

-Een bevrijdingsbal op zaterdagavond met live bigband.

Wat vragen we van jullie?

-We vragen van jullie een email naar Taskforceliberty@outlook.com met vermelding van:

  • Naam van jullie groep;
  • Uitbeelding;
  • Aantal personen;
  • Aantal voertuigen en type;
  • Benodigde bivakoppervlakte;

-Een respectvolle uitbeelding in correcte kledij.

-De kampsite is de reconstructie van een geallieerd kampement uit de bevrijdingsdagen. Moderne kampeerspullen of uitrustingsstukken blijven uit het zicht van het publiek. De vzw Taskforce Liberty en de leden van de organisatie kunnen in geen geval verantwoordelijk gesteld worden voor verboden wapendracht.

Historische wapens en hun duplicaten zijn tijdens het evenement toegelaten op voorwaarde dat de drager/eigenaar hiervoor zelf de verantwoordelijkheid opneemt en zich dus met de huidige geldende wet in regel heeft gesteld.

De vzw Taskforce Liberty en de leden van de organisatie kunnen in geen geval verantwoordelijk gesteld worden voor verboden wapendracht.

Geen privé bars op het terrein.

-Een inschrijvingsgeld van € 0,00 per persoon. Ja, jullie lezen het goed, dit wordt jullie helemaal gratis aangeboden. Jullie hebben dus geen excuus om niet aanwezig te zijn.

Alle geallieerde, burger of op de vijand buitgemaakte voertuigen van voor einde van wereldoorlog 2 zijn welkom.

-De opbouw van het kampement kan gebeuren op vrijdag 11 september. Afbraak zondag 13 september vanaf 16:00 h.

Met de steun van: