QR Albert Huybrechts

EEN JEUGD, IN DE KNOP GEBROKEN…

Albert Huybrechts (18 IX 1923 – 14 XI 1943)

 Albert Huybrechts (°Beverlo, 1923) was de oudste van een gezin met drie kinderen. Anno 1940 verhuisde de familie naar Helchteren, waar Albert een veelbelovende carrière begon als haarkapper. In juni 1942 vervoegde hij het Geheim Leger, overtuigd van het feit dat de Duitsers onrechtmatig België hadden bezet en met alle mogelijke middelen moesten bestreden worden. Voor deze verzetsgroepering werd hij ingezet in de regio Beringen-Leopoldsburg-Mol. Zo ontmoette hij zijn ex-dorpsgenoot en notoire weerstander Gust Convents, die hem overtuigde in september 1942 aan te sluiten bij de Partizanen, de gewapende vleugel van het Onafhankelijkheidsfront.

Daarna ging het vlug. Albert nam op 11 november 1943 deel aan de sabotage van een trein die, volgeladen met materiaal dat bestemd was voor de oorlogseconomie in Duitsland, ontspoorde tussen Neerpelt en Achel. Drie dagen later omsingelden de Duitsers het druk bezochte voetbalveld van Red Star Korspel (Beverlo), op zoek naar de weerstanders Albert Huybrechts en Gust Convents, beiden medeplichtig aan de sabotage-actie en toeschouwers van de match. Publiek en spelers werden gefouilleerd en geïdentificeerd. Albert en Gust wisten te vluchten, maar Albert stootte in de bossen achter het voetbalplein op een Duitse patrouille die hem gebood te blijven staan. Toen Albert daar niet aan beantwoordde, werd hij doodgeschoten.

Na de oorlog werd in de buurt waar Albert viel, een kapelletje opgericht te zijner nagedachtenis. Jaarlijks wordt tot op de dag van vandaag aan de Stalsesteenweg te Beverlo eer aan hem bewezen.